KASTERY

Kastery to świetna przynęta, doskonały dodatek do zanęt. Można je zakładać na haczyk i można je wyhodować samemu.

obrazek

Kastery  to poczwarki, czyli kolejne stadium rozwoju muchy po białym robaku. Czasem bywają w sklepach, ale są drogie, dlatego wędkarze sami je przygotowują. Przemiana białych robaków w poczwarki to proces naturalny. Można go przyspieszyć podnosząc lekko temperaturę otoczenia.

Do łowienia nadają się tylko kastery świeżo przepoczwarzone. Trzeba je wrzucić do naczynia z zimną wodą. Te, które opadną na dno, są dobre. Latem należy tę próbę powtarzać co parę godzin, gdyż przemiana odbywa się szybko i te kastery, które wcześniej tonęły, teraz mogą już pływać.

Haków używa się niewielkich (12 - 18) i cienkich, żeby się kastery przy zakładaniu nie rozpłynęły w palcach lub nie  spadły przy wyrzucie. Na większe zakłada się kilka sztuk albo kanapkę (kaster z białymi robakami lub ochotką), na mniejsze pojedynczy kaster. Zakładać można na kilka sposobów. Kaster ma na końcu dwa oczka. Przez jedno z nich nabijamy go na haczyk, który potem przekręcamy o 180°, ale tak, aby grot nie wystawał. Inny sposób to przekłucie pancerza, nasunięcie kastera na kolanko i wystawienie grotu na wierzch. Kastera trzeba przekładać bardzo ostrożnie, żeby nie wypłynęła jego zawartość i żeby nie zdeformować pancerza.

Kastery są świetną całoroczną przynętą, szczególnie na płocie. Używa się ich także do zanęty. Wtedy trzeba je rozgnieść i rozmieszać z niewielką ilością wody. Ryby lubią ten zapach. Kilka amerykańskich firm robi taki zapach z syntetycznych składników. Później służy on w różnej postaci do wabienia ryb drapieżnych.o

Rafał Bielewicz


Data publikacji: 25-03-2013    Kategoria: PRZYNĘTA NATURALNA


Liczba komentarzy: 0        
fishbook.pl - Portal społecznościowy dla wędkarzy
Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczek) aby było Ci wygodniej z niej korzystać.     czytaj więcej»      ukryj