PYSZNY DORSZ

Dorszowe tuszki kroimy w dzwonka i solimy. W dwóch litrach wody,  do której wcześniej wrzuciliśmy kostkę rosołową, liść laurowy i pieprz...


obrazek


Pan Marek Wójcik jest szefem kuchni w hotelowej restauracji “Jan” w Darłówku. Poprosiłem go o kilka przepisów na potrawy z ryb. Na początek poczęstował nas daniem z dorsza, które poznał u Norwegów.
Tam, jak mówi, dorsz w tej postaci jest chętnie jadany. Potrawa bowiem  jest prosta w wykonaniu, a ponadto tak przyrządzony dorsz nic nie traci ze swojego wybornego smaku,  tak jak podczas smażenia.
---
Norwegowie używają  do niej 40-procentowego   octu. U nas go nie ma, więc musimy się posłużyć octem 10-procentowym i po prostu wlać go odpowiednio więcej. Poza octem musimy, oczywiście, mieć dorsza: dwie niewielkie tuszki, w skórze i z kośćmi,  razem około kilograma mięsa.
 
Potrzebne też będą inne składniki:
---   około 10 dag boczku
   marchewki, całe, 6 sztuk
---   liść laurowy
   pieprz czarny w ziarnkach
---   świeża cebula, 3 sztuki
---   sól do smaku.

Dorszowe tuszki kroimy w dzwonka i solimy. W dwóch litrach wody,  do której wcześniej wrzuciliśmy kostkę rosołową, liść laurowy i pieprz, gotujemy marchewki. Po ugotowaniu wyciągamy je, a do wrzątku wlewamy pół litra octu 10% i garnek odstawiamy z paleniska. Teraz do wywaru wkładamy dorszowe dzwonka i trzymamy je ponad dziesięć minut. W czasie, kiedy ryba dochodzi, smażymy drobno pokrojony boczek razem z cebulą.
Ugotowane dzwonka dorsza układamy na talerz, posypujemy usmażoną na boczku cebulką,  a obok układamy gotowaną marchewkę.
Dorsz w takiej postaci jest daniem obiadowym. Dodaje się więc do niego gotowane ziemniaki, najlepiej w mundurkach. Ich smak bardzo pasuje do słodkawej marchewki oraz cebuli z boczkiem,  świetnie się też komponuje z delikatnym winnym smakiem gotowanego, zaprawionego octem, dorsza.
Smacznego!  



Data publikacji: 04-04-2014    Kategoria: KUCHNIA


Liczba komentarzy: 0        
fishbook.pl - Portal społecznościowy dla wędkarzy
Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczek) aby było Ci wygodniej z niej korzystać.     czytaj więcej»      ukryj