LESZCZ I KARP


Karp w marchewce i leszcz w pomidorach.


obrazek
Karp w marchewce
Składniki: karp 1 - 1,5 kg, 3 marchewki, 2 cebule, 2 łyżeczki cukru, 5 dag rodzynek, sól i pieprz.
Karpia sprawiamy, myjemy i dzielimy na dzwonka. Marchewki kroimy na krążki, cebulę w plasterki. Dodajemy pół łyżeczki pieprzu i 3 łyżeczki soli, zalewamy litrem wody i gotujemy około 20 minut. Następnie do gotującego się wywaru wkładamy rybę, łącznie z głową (usuwamy skrzela) i płetwą ogonową. Wywar powinien zakrywać kawałki ryby. Gotujemy na wolnym ogniu 15 minut. Pod koniec dodajemy rodzynki, pieprz, sól i cukier do smaku.
Na głębokim półmisku układamy dzwonka ryby i zalewamy wywarem wraz z marchewką, cebulą i rodzynkami.  Tak przyrządzonego karpia jemy w głębokich talerzach z pieczywem - na zimno lub na ciepło.

Leszcz w pomidorach
Oprawionego i pokrojonego na większe kawałki leszcza gotujemy w wywarze z pokrojonych jarzyn. Potrzebne są do tego 2 marchewki, 2 pory, pietruszka, seler oraz 5 - 6 średnich pomidorów. Wywar przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i łyżeczką octu winnego lub sokiem z cytryny. Ugotowaną rybę (mięso musi się łatwo oddzielać od ości)  wyjmujemy, wybieramy ości i kładziemy na półmisku. Warzywa przecieramy, zagęszczamy zasmażką, dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany, sok z połowy cytryny i łyżkę cukru. Gotujemy do konsystencji ciasta naleśnikowego. Rybę zalaną tym gorącym sosem podajemy z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.



Data publikacji: 09-11-2015    Kategoria: KUCHNIA


Liczba komentarzy: 0        
fishbook.pl - Portal społecznościowy dla wędkarzy
Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczek) aby było Ci wygodniej z niej korzystać.     czytaj więcej»      ukryj