WĘDZENIE RYB

Nakładem wydawnictwa REA ukazała się bardzo ciekawa książka, autorstwa Tadeusza Barowicza, „Wędzenie ryb”. Jakość wydania 5+, gramatura papieru, druk, dobór czcionki, ilustracje rysunkowe i fotograficzne również pięć z plusem. A najwłaściwsze słowa do recenzji tej publikacji pochodzą z piosenki Jana Kaczmarka z wrocławskiego kabaretu Elita: „ Nie angielskie, nie kreolskie, ale nasze, nasze polskie….”.


obrazek

Ukazało się w języku polskim wiele książek poświęconych wędzeniu ryb. Najczęściej są to zagraniczne kalki, które zapewne wniosły do naszego doświadczenia wiele nowości bo i rybach w nich było rzadko u nas spotykanych,  o sprzęcie i przyrządach, które są tam dostępne. Warto jednak przy tym pamiętać, że wędzenie jest najstarszą metodą konserwowania żywności.  Kiedyś z potrzeby, teraz dla urozmaicenia menu zabieramy się za wędzenie. Zajęcie niby proste, ale z wielością tajemnic zdobywanych przez lata doświadczeń. I to właśnie mamy w książce prof. Dr hab. Tadeusza Barowicza autora znanego w Polsce również z wielu publikacjach przyrodniczych i porad dla wędkarzy.

Od najprostszych, migiem, z tego co jest na podorędziu stworzonych wędzarek po takie, które można wybudować w ogrodzie w których taki sam produkt można wędzić na wiele sposobów.

obrazek

Techniczne informacje zawarte w książce są bezcenne bo bardzo praktyczne, ale Czytelnik wielkie zadowolenie z posiadanego tytułu osiągnie zapoznając się z technikami wędzenia dopasowanymi do konkretnych gatunków ryb i sprawdzonymi sposobami ich przygotowania.

Okrasa książki są przepisy kulinarne. Po prostu, warto ta książę posiadać!

Cena: 30 zł.

Wydawca: REA – SJ. www.rea-sj.pl



Data publikacji: 06-09-2017    Kategoria: KUCHNIA


Liczba komentarzy: 0        
fishbook.pl - Portal społecznościowy dla wędkarzy
Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczek) aby było Ci wygodniej z niej korzystać.     czytaj więcej»      ukryj