Ukazało się w języku polskim wiele książek poświęconych wędzeniu ryb. Najczęściej są to zagraniczne kalki, które zapewne wniosły do naszego doświadczenia wiele nowości bo i rybach w nich było rzadko u nas spotykanych, o sprzęcie i przyrządach, które są tam dostępne. Warto jednak przy tym pamiętać, że wędzenie jest najstarszą metodą konserwowania żywności. Kiedyś z potrzeby, teraz dla urozmaicenia menu zabieramy się za wędzenie. Zajęcie niby proste, ale z wielością tajemnic zdobywanych przez lata doświadczeń. I to właśnie mamy w książce prof. Dr hab. Tadeusza Barowicza autora znanego w Polsce również z wielu publikacjach przyrodniczych i porad dla wędkarzy.
Od najprostszych, migiem, z tego co jest na podorędziu stworzonych wędzarek po takie, które można wybudować w ogrodzie w których taki sam produkt można wędzić na wiele sposobów.
Techniczne informacje zawarte w książce są bezcenne bo bardzo praktyczne, ale Czytelnik wielkie zadowolenie z posiadanego tytułu osiągnie zapoznając się z technikami wędzenia dopasowanymi do konkretnych gatunków ryb i sprawdzonymi sposobami ich przygotowania.
Okrasa książki są przepisy kulinarne. Po prostu, warto ta książę posiadać!
Cena: 30 zł.
Wydawca: REA – SJ.
www.rea-sj.pl